сряда, 4 май 2011 г.

Обзор - идеалното място за Вашата ваканция

Обзор – малък град с хилядолетна история


Обзор е точно това, малък крайморски град и хилядолетна история. Неговата история датира от хиляди години. Траките са тези, които са сложили основите на селището Наулохас, пра родител на днешния Обзор. По-късно гръцките преселници създали град Хелиополис (град на Слънцето). Предполага се, че селището е наречено по този начин  заради мрамора, блестящ на слънцето, който елините използвали за строежите си и заради кръглата форма на централния площад.


Древният Обзор не бил подминат и от римляните. Осъзнавайки ключовото и  стратегическо разложение на града,  те разположили  тук свои гарнизони . На мястото на днешното кино , се е издигал храма на Юпитер, а градът се наричал Темплум йовис - град на Юпитер. След рухването  на Римската империя, Обзор остава  в границите на Византия. Темплум йовис  е прекръстен на Теополис (град на Бога). Наистина Бог дарява с благоденствие живущите  в града.

През 7-ми век българи и славяни превземат Теополис и той става част от черноморската крепостна система на българската държава. Преименува се на  Козякград.Това приказно красиво място се превръща в резиденция на византийските императори. Там е построена и старинната крепост Козяк.
През 15 век днешният Обзор  става част от Османската империя. 500 години тези земи са газени и обитавани от турци и черкези. Градът е преименуван в Гьозекен, което преведено на български означава красив изглед.Това име пасва напълно на града. Невероятно красива е гледката, която се разкрива пред очите ви от височините на склоновете на Балкана. Пред вас като на отворена длан се виждат схлупените къщурки, киприте дворове, цветните и зеленчукови градини. Вижда се и плажа, един от най-дългите по нашето черноморско крайбрежие и красивото синьо море.
Сегашното си име селището носи от 1936 година, а социалистическата власт го обявява за град на 9 септември 1984 година.


За съжаление малко неща са се съхранили от древното селище. Времето и хората безпощадно са унищожили следите от многовековната му история.   
Историята на Обзор не е  по-малко интересна и вълнуваща от другите антични селища по българското крайбрежие Несебър, Поморие и Созопол.
Ако днес посетите Обзор освен морето и плажа,както и цялата заобикаляща го природа, интерес  в гостите на града предизвикват централния площад, шадраваните и часовниковата кула.


През лятото стадионът на града се превръща в луна парк с много забавления за най-малките посетители. Музика и детски смях се носят навред. През сезона на отпуските Обзор става домакин на  разнообразни национални и международни мероприятия и прояви. Градът изобилства с гостоприемни семейни хотели, квартири и повече от 30 луксозни хотела. Някои от тях са Лилия, Одесос, Тропикана, Бийч Ресорт,  Комплекс Галерия, Блек Сий, Джемилли,  Деси, Нанев, Сънрайз, Мирамар и други. Не липсват и ресторанти и механи с отлично обслужване и вкусна храна.
Обзор е великолепно място, където да прекарате лятната си отпуска, да се полюбувате на природата, на морския бряг и да отдъхнете от градския задух.
Освен в града можете да се настаните и някой от разположените на север от Обзор къмпинги. Там любителите на  лагеруването могат да разположат палатките си под акациевите дървета.


Механи, клубове, дискотеки, нищо не липсва в Обзор. Почивката ще остави у вас незабравими мигове,които ще помните вечно, така както почивка в Гърция